Jag brinner starkt för natursten, både inomhus och utomhus. I ett kök kan bänkskivor i granit (inte marmor som jag förklarar längre ner) skapa en helt annan känsla än vad något annat material kan åstadkomma. Vill man dessutom samtidigt ha matchande fönsterbänkar förhöjs känslan ytterligare.

När man ska satsa på natursten till köket rekommenderar jag hårda granitsorter som Nero Assoluto (svart granit) och Nero Impanla (svart granit med insprängda nyanser av vitt och grått).

Nero Assoluto

Nero Impala

Nordiska stensorter som Emerald Pearl och Blue Pearl är fantastiskt vackra stenar som kan höja upplevelsen av vilket kök som helst.

Emerald Pear

Blue Pearl

Bänskivor i granit är enkla att sköta, det är bara torka rent med milda rengöringsmedel. Förutsatt att ytorna är polerade.

Även Jablanica, en granit från Bosnien, är av mycket hög kvalitet.

Jag har flerårig erfarenhet av natursten då jag varit en av ägarna och dessutom arbetat aktivt fram tills sommaren 2008 i ett företag som importerat och sålt sten i Sverige. Lämna namn och e-postadress i kommentarsfältet så kontaktar jag dig om du vill ha särskilda råd och tips.

Som jag nämnde ovan ska man undvika marmor i köket. Anledningen är mycket enkel. Marmor är en porösare stensort som kan missfärgas och skadas om hanteringen inte sker på rätt sätt. Ovan visade stensorter är även vanligt material/stensort i gravstenar och fönsterbänkar. Marmor är inte lämpligt material i gravstenar då nötningen sliter på gravstenen. Som fönsterbänk fungerar marmor utmärkt, vilket också är den vanligaste stensorten. Även annan sten än marmor och granit används för t e x fönsterbänkar.

Natursten till golv

Man kan få de flesta stensorter som golvsten till sitt stengolv om man önskar. Vanligast är kanske den svarta graniten eller Carrara marmor, men det finns mängder med stensorter som man kan välja mellan. En ny sida som bara handlar om stengolv är under uppbyggnad och den nås via adressen www.golvsten.se