Kategorier
Hus och hem

Energi och värmebesparing på ett enkelt sätt

2022 är året när vi alla behöver se över vår energiförbrukning, vilka apparater drar mest ström och går det att spara på elförbrukningen? Tuffa tider kräver många beslut när det kommer till den ekonomiska biten och just nu räknar jag på olika lösningar för att värma upp mitt hus. Vilket alternativ är smartast i längden? Solceller, vedelad spis, element eller kanske en oljepanna?

Alternativ för energiförbrukning

Det finns många olika alternativ för att spara på sin energiförbrukning och det har till och med gått så långt att jag har börjat att titta på vilka lösningar stora industriföretag använder sig av. Hur använder/förbrukar de el? Är det smart eller överkonsumtion? Det går inte att generalisera denna viktiga fråga nu när valet snart är här. Men en viktig reflektion är att vi sitter alla i en svår sits rent ekonomiskt. 

Tillbaka till värmekällor i bostaden. Solceller och en vedeldad spis känns som dessa två värmekällor ligger högt på listan i nuläget, men önskar det finns några fler bra alternativ, som dels är bra för miljön men även plånboken. 

En elångpanna kanske? Används inom industrin men ånga känns relativt miljövänligt och det kanske kommer produkter för privatpersoner också inom en snar framtid, vem vet. I dagens samhälle finns det många innovativa lösningar på hur man kan bo på ett mer miljövänligt sätt och även spara på sin energianvändning. 

Efter att ha surfat runt lite på webben har jag kommit fram till följande för att på något vis kunna styra över elförbrukningen och slippa dessa höga elräkningar.

  1. Installera en Vedspis och ta ner skog på min egen mark som kan användas till ved efter några år. 
  2. Installera nya vitvaror
  3. Installera solceller även om det inte är så mycket sol året runt i Sverige
  4. Installera en luftvärmepump även om den går på el
  5. Isolera huset ordentligt så det inte blir kalldrag exempelvis.