Natursten

Jag brinner starkt för natursten, både inomhus och utomhus. I ett kök kan bänkskivor i granit (inte marmor som jag förklarar längre ner) skapa en helt annan känsla än vad något annat material kan åstadkomma. Vill man dessutom samtidigt ha matchande fönsterbänkar förhöjs känslan ytterligare.

När man ska satsa på natursten till köket rekommenderar jag hårda granitsorter som Nero Assoluto (svart granit) och Nero Impala (svart granit med insprängda nyanser av vitt och grått).

Nordiska stensorter som Emerald Pearl och Blue Pearl är fantastiskt vackra stenar som kan höja upplevelsen av vilket kök som helst.

Bänskivor i granit är enkla att sköta, det är bara torka rent med milda rengöringsmedel. Förutsatt att ytorna är polerade.

Även Jablanica, en granit från Bosnien, är av mycket hög kvalitet.

Jag har flerårig erfarenhet av natursten då jag varit en av ägarna och dessutom arbetat aktivt fram tills sommaren 2008 i ett företag som importerat och sålt sten i Sverige. Lämna namn och e-postadress i kommentarsfältet så kontaktar jag dig om du vill ha särskilda råd och tips.

Som jag nämnde ovan ska man undvika marmor i köket. Anledningen är mycket enkel. Marmor är en porösare stensort som kan missfärgas och skadas om hanteringen inte sker på rätt sätt.